Sosyal Medya

Güncel

Musul planı Bağdat’ta masada

ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, IŞİD’in Musul’dan çıkarılmasına yönelik planları ve sahadaki son durumu görüşmek üzere Bağdat’a gitti.



Dempsey, Musul planını Irak’ta üst düzey yetkililerle görüÅŸecek.

IŞİD, 10 Haziran 2014'ten beri Irak'ın ikinci büyük kenti Musul'u elinde tutuyor.

Irak ordusu ve peÅŸmerge birlikleri, Sünni Arap nüfusun çoÄŸunlukta olduÄŸu Musul ilini kurtarmak için koalisyon güçlerinin desteÄŸinde hazırlıklarını sürdürüyor.

Musul çevresinde yeri gizli tutulan karargâhlarda, kurtarma operasyonunda görevlendirilecek asker ve polisler eÄŸitiliyor.

Bunlar arasında daha önce Musul düÅŸerken Irak ordusundan kaçan askerler de bulunuyor.

Yabancı askeri danışmanların da katıldığı eÄŸitimlerde silah kullanımı, muharebe teknikleri, yakın dövüÅŸ, her türlü arazi ÅŸartlarında ilerleme ve sokak çatışmaları alanında eÄŸitim veriliyor.

Türkiye’den destek

BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu geçtiÄŸimiz hafta, Musul'un IŞİD'den geri alınması için Türkiye'nin destek vereceÄŸini ancak sıcak çatışma içinde olmayacağını söylemiÅŸti. DavutoÄŸlu, Musul'a Åžii milislerin de girmemesi gerektiÄŸini de vurgulamıştı.

Türkiye'nin Irak'a yönelik yardımlarını taşıyan C-130 tipi iki askeri uçak, geçtiÄŸimiz hafta Salı günü baÅŸkentin 20 kilometre doÄŸusundaki El Musenna Askeri Hava Üssü'ne inmiÅŸti. Türkiye'nin BaÄŸdat Büyükelçisi Faruk Kaymakcı, söz konusu yardımları Irak Savunma Bakanlığı yetkililerine teslim etti.

Türkiye'nin BaÄŸdat BüyükelçiliÄŸi'nden yapılan açıklamada, "Türkiye, gerek DEAÅž’la Mücadele Uluslararası Koalisyonu bünyesinde, gerekse ikili düzeyde, terörle mücadelesinde dost ve kardeÅŸ Irak hükümetinin ve halkının yanında olmayı ve Irak'ın birliÄŸi ve bütünlüÄŸü, istikrarı, güvenliÄŸi ve refahı için elinden gelen katkıları sunmayı sürdürecektir" denildi. 

Milli Savunma Bakanı Ä°smet Yılmaz da geçtiÄŸimiz hafta BaÄŸdat ve Erbil'i ziyaret etmiÅŸ, üst düzey yetkililerle Musul planının detaylarını görüÅŸmüÅŸtü. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.